BAJNOKOK A GYAKORLATBAN: SEGÍTENEK NEKÜNK AZ AUTÓSZERELŐ SZAKMA NÉPSZERŰSÍTÉSÉBEN

A Young Car Mechanic sok fiatal autószerelő számára az első jelentős próbatétel a járműjavítás területén szerzett ismereteik és készségeik terén. Az egész iparág számára is lehetőséget jelent, mivel a kezdeményezés a szerelői szakmát népszerűsíti a fiatalok körében, akik a jövő erősségei lesznek. A projekt támogatása része a partnerek filozófiájának, akiknek száma évről évre növekszik. Mit mondanak személyesen a Young Car Mechanic versenyről?


BAJNOKOK A GYAKORLATBAN: SEGÍTENEK NEKÜNK A SZERELŐI SZAKMA NÉPSZERŰSÍTÉSÉBEN 

 

A Young Car Mechanic sok fiatal autószerelő számára az első jelentős próbatétel a járműjavítás területén szerzett ismereteik és készségeik terén. Az egész iparág számára is lehetőséget jelent, mivel a kezdeményezés a szerelői szakmát népszerűsíti a fiatalok körében, akik a jövő erősségei lesznek. A projekt támogatása része a partnerek filozófiájának, akiknek száma évről évre növekszik. Mit mondanak személyesen a Young Car Mechanic versenyről? 

 Az autószerelők pozitív és kompetens megítélése 

 - „A Bosch lengyelországi jelenlétének több mint 30 éve alatt mindig is nagy jelentőséget tulajdonítottunk az autószerelők műszaki szaktudásának. Az autóipari alkatrészek vezető beszállítójaként mind a gyári, mind az utángyártott alkatrészek piacán aktívan részt veszünk a műszaki oktatási projektekben. Úgy gondoljuk, hogy egyre nagyobb igény van a képzett autószerelő szakemberek iránt” - mondja Pawel Hanczewski, a Bosch Mobility Aftermarket közép- és kelet-európai értékesítési igazgatója. 

 

A verseny létrehozásáért és megszervezéséért felelős Inter Cars vezetői is úgy látják, hogy a fiatal diákok körében szükség van a motorizáció iránti szenvedély felkeltésére, hogy az autószerelői szakmában akarjanak fejlődni. Kompetenciájuk fejlesztése az egyik fő célkitűzése a Young Personnel programnak, amely a Young Car Mechanic versenyt szervezi. Hogyan látja ezt a többi partner? 

- „Az autóiparban bekövetkező nagy változások korában hihetetlenül fontos, hogy valódi szakembereket képezzünk, akik megfelelő szakértelemmel és szakmaisággal felvértezve követik ezeket a változásokat. Hiszen a közeljövőben ezek az emberek lesznek azok, akik az utakon közlekedő járművek műszaki állapotáról gondoskodnak majd” - mondja Adam Gryczka, a Filtron Lengyelország értékesítési vezetője. 

- „A fiatal szerelők oktatása és képzése befektetés az autóipar jövőjébe. Hisszük, hogy ezek a tevékenységek az iparágunk fejlődését és tehetséges, munkakedvvel teli fiatalok utánpótlását eredményezik. Az autóipari piac dinamikusan fejlődik. Alkatrész- és technológiagyártóként az is a feladatunk, hogy támogassuk a műhelytulajdonosokat és a szerelőket, akiknek szembe kell nézniük az egyre fejlettebb technológiákkal és rendszerekkel felszerelt modern járművek üzemeltetésének, javításának vagy szervizelésének kihívásaival” - mondta Michał Głażewski, a ZF Aftermarket PC & CV műhelyhálózatok és műszaki szolgáltatás balti/északi-északi-lengyelországi vezetője. 

 

A járműszerelő a jövő szakmája!   

 

Egyre fejlettebb technológia, összetett rendszerek és a biztonsági kérdések hangsúlyozása - ez csak néhány azok közül a kihívások közül, amelyeket az autógyártók az iparágunk szakemberei elé állítanak. Mindez azt jelenti, hogy az autószerelés egyre keresettebb szakma lesz, ami növeli a képzett szakemberek iránti igényt egyaránt. Milyen kompetenciákat érdemes tehát fejleszteni? 

 - „A szerelők által végzett munka a jövőben valószínűleg a járművek villamosításához és az automatizáláshoz fog kapcsolódni. A szerelőknek a digitális technológiákon alapuló elektromos motorok karbantartása és diagnosztikája terén kell majd készségeket szerezniük. A fenntartható közlekedés iránti növekvő érdeklődés már most is hatással van az elektromos járművek növekvő népszerűségére, ami további szakképesítést igényel a környezetbarát technológiák terén” - mondja Tomasz Hurt, a Delphi műszaki vezetője. 

 - „A jövőben a szerelőknek új hajtástechnológiákkal kell megbirkózniuk, amelyekben a digitalizáció is fontos szerepet játszik. A jövőben jelentős változások lesznek a járműparkban, különösen a nagyfeszültségű járművek esetében. Ahhoz, hogy ezeken a járműveken tudjanak dolgozni, a szerelőknek speciális képzésben kell majd részt venniük, ami a járműjavítás iránti keresletet is meg fogja változtatni” - mondja Patrick Stüdemann, a Meyle műszaki képzési vezetője. 

- „A gépészeknek specializálódniuk kell a kiválasztott szerkezeti területekre, például egy átviteli vagy villamosenergia-rendszerre. E megközelítés alapján azt mondhatjuk, hogy az autójavítás moduláris lesz, ami egy adott szerelvény cseréjét és a rendszerben való működéshez való igazítását foglalja magában. A diagnosztikai és adaptációs eljárások elvégzése szintén speciális berendezéseket és az autógyártók által biztosított információk közvetlen felhasználását igényli. Összefoglalva, a szerelői szakma, ahogyan ma ismerjük, drámaian meg fog változni. Számos, a tipikus javításhoz kapcsolódó feladat, mint például a motor vagy a sebességváltó javítása, ki fog esni. Sok esetben a szerelő a gyártó és az autó közötti információáramlás egyfajta koordinátora lesz” - mondja Jerzy Kaparuk, a FEBI műszaki tanácsadója - oktatója. 

- A következő évtizedben a trendek arra utalnak, hogy az autóiparban való munkavégzéshez szükséges készségek több szempontból is megváltoznak. A műszaki és kereskedelmi munkák mellett a műhelyeknek új készségekkel rendelkező munkatársakra is szükségük lesz. A jövő javítóközpontjában a teljes munkaerő arányában kevesebb fémmegmunkáló, gépészmérnök és hagyományos elektrotechnikus lesz. Most van itt az ideje, hogy a fiatalabb generációt lelkesítsük az autóipar iránt, és a személyzetet a következő generációs készségekre képezzük. A műhelytulajdonosok tudják, hogy el kell kezdeniük a meglévő személyzet képzését és újak felvételét, hogy továbbra is versenyképesek maradhassanak a nagy kihívást jelentő autóipari utópiacon. - mondta Nathalie Richard, a Shell európai és afrikai közvetett marketing műveleti igazgatója. 

 

 

A Young Car Mechanic támogatja az iparág megmentését!

 

A Young Car Mechanic verseny az Inter Cas által létrehozott és az autóalkatrész-beszállítók által támogatott kezdeményezés. A partnerek köre minden évben bővül és egyre több gyártó csatlakozik, akik változást akarnak, és támogatják a fiatal autószerelők fejlődését. Ez egyértelmű jelzés a piac felé, hogy egyesítsék erőiket a közjó érdekében. 

 - „Minden olyan kezdeményezés, amelynek célja, hogy a felnőttkor küszöbén álló fiatalokat arra ösztönözze, hogy az autószerelői szakmát válasszák, pozitív és kívánatos. A nemzetközi státuszú Fiatal autószerelő verseny ezt az egyezményt követi. Lehetővé teszi a diákok számára, hogy ne csak másokkal versenyezzenek, hanem fejlesszék tudásukat és képességeiket. A nemzeti vagy nemzetközi döntőre való utazások és a vonzó díjak még inkább befolyásolják a diákok döntését, hogy részt vegyenek ezen a versenyen” - mondja Roman Boluk, a Contitech képzési vezetője. 

 

- „A Fiatal autószerelők versenye egy nagyon érdekes kezdeményezés, amelyet az Inter Cars indított. Először is az érdeklődő diákok, miközben felkészülnek a következő szakaszokra, bővítik korábban megszerzett tudásukat. Az országos és nemzetközi döntőre kvalifikálva igényes és változatos gyakorlati feladatokkal nézhetnek szembe. Láthatják, hogy mi várhat rájuk a későbbi pályafutásuk során, és hogy mennyi különböző kompetenciára van szükség nap mint nap egy szerelő munkája során” - mondta Korneliusz Kąkol, az Elring IAM Poland értékesítési vezetője. 

 

- A verseny mindenekelőtt lehetőséget nyújt a diákoknak, hogy megismerkedjenek az autókban használt legújabb megoldásokkal, emellett pedig egy „élő szervezeten” is kipróbálhatják tudásukat. Azt is tudatosítja az emberekben, hogy a szerelő manapság olyan személy, aki számos, az autóra összpontosító készséggel rendelkezik” - teszi hozzá Marek Jeleń, az NRF üzletfejlesztési menedzsere. 

 

- „A Young Car Mechanic segít a jövő szerelőinek abban, hogy a szakmát a gyakorlati oldaláról ismerjék meg jobban. Rávilágít az új készségek elsajátításának és a képzésnek a fontosságára.  Gyakran hangsúlyozzuk, hogy jó akkumulátor nélkül nem lehet vezetni, ezért az akkumulátorokról, azok megfelelő kiválasztásáról, diagnosztizálásáról, beszereléséről, üzemeltetéséről és újrahasznosításáról szóló ismereteket minden hivatásos autószerelőnek el kell sajátítania” - mondja Magdalena Broszkiewicz, a Varta marketing menedzsere.