A Young Car Mechanic 2024 nemzetközi döntője - ki a legjobb fiatal autószerelő Európában?

A nemzetközi Young Car Mechanic versenyen minden évben Európa legjobb fiatal autószerelői vesznek részt. Ez egy lehetőség számukra, hogy bizonyítsák képességeiket és értékes díjakért versenyezzenek. Az idei döntőt Litvániában rendezték meg, ahol tíz ország versenyzői találkoztak. Ki bizonyult a legjobbnak?


4 érzelmekkel teli nap 

A Litvániában megrendezett, négy napon át tartó " Young Car Mechanic" nemzetközi verseny döntő szakasza Lengyelország számára nagy sikerrel zárult. Az idei verseny győztese Oliwer Jeger lett, aki az országot képviselte a nemzetközi döntőn. A második helyet a lett Egils Ausejs, a harmadik helyet pedig a litván Sebastijonas Benediktas Čečkauskas szerezte meg. Ebben az évben tíz olyan ország fiatal autóipari szakemberei versenyeztek a döntőben, ahol az Inter Cars működik. 

A verseny díjai éppoly lenyűgözőek voltak, mint a résztvevők képességei. A győztes, Oliwer Jeger a pénzjutalom mellett olyan műhelyfelszerelést is kapott, amely minden bizonnyal hasznos lesz további karrierje alakulásához. A második és harmadik helyezettek szintén pénz- és természetbeni díjakat kaptak. 

Oliwer Jeger, a verseny győztese megosztotta gondolatait az előkészületekről: "A legmagasabb szintű iskolai oktatás, amelyet köszönök Marek úrnak, döntő fontosságú volt. Emellett számos képzésen vettem részt, amelyek a korábbi eredményeim jutalmaként szolgáltak, például egy többnapos képzésen az elektromos meghajtású járművekről a VW poznańi központjában, valamint egy háromnapos képzésen Eindhovenben, amelyet a DAF szervezett. A motorozás iránti szenvedélyem édesapámnak köszönhető, aki 25 éves tapasztalattal rendelkező szerelő - gyakran dolgozunk együtt autókon. Mindenkinek ajánlom, hogy próbálja ki magát ezen a versenyen, érdemes magasra törni!" 

Tanára, Marek Pacion úr is kiemelte a diákok számára nyújtott támogatás szerepét: "A támogatás legfontosabb formája, amit Olivérnek és az iskola többi diákjának nyújtottam, az volt, hogy szabadon hozzáférhettek az autólaboratóriumomhoz, ahol korlátozások nélkül, az én felügyeletem alatt dolgozhattak az ötleteiken és projektjeiken. Hiszem, hogy a legtöbbet akkor tanulunk, ha egy választott feladat során különböző bonyodalmakat és problémákat tapasztalunk meg. A megoldás megtalálása és a probléma megoldása értékes tapasztalat, amely nagy elégedettséggel tölt el." 

Armands Umbrasko, a Young Car Mechanic projektért felelős menedzser a verseny fontosságát hangsúlyozta: "Amikor a résztvevők szintjéről beszélünk, minden egyes országot külön-külön kell vizsgálnunk. Sokkal érdemesebb évről évre összehasonlítani az egyes országok átlagos teljesítményét. Amikor tíz ország tíz legjobb fiatal autószerelője találkozik a döntőben, nem szabad megfeledkeznünk a személyes tényezők - stressz-szint, hangulat, nyelvi akadályok és egyebek - nagy jelentőségéről. Minden évben emeljük a verseny színvonalát, ami nagyszerű! " 

 

Az autószerelés mindenkinek szól 

Idén a hivatalos résztvevők mellett fontos megemlíteni két fiatal lány részvételét, akik Litvániában tanulnak autószerelőnek. Mindkét hölgy mély megértésről és magas szintű készségekről tett tanúbizonyságot ugyanazokban a feladatokban, mint a fiúk. A verseny szervezői ezzel a versennyel szeretnének még több lányt bátorítani a résztvevő országokból, hogy aktívan vegyenek részt a verseny minden szakaszában, és állítsák kihívás elé a fiúkat! 

További látnivalók 

A verseny tanárai vilniusi látogatásuk során megismerkedhettek a vilniusi autószerelő és üzleti iskola működésével. Az iskola képviselője körbevezette a vendégeket a létesítményben, és elmagyarázta a fiatal szerelők szakmára való felkészítésének oktatási elveit és módszereit. Lehetőségük volt továbbá hagyományos litván ételeket kóstolni, meglátogatni a régi autók múzeumát (Auto Muziejus Vilnius), megcsodálni Vilniust egy tető nélküli buszon tett utazás során, történeteket hallgatni a város és az ország történetéről, és a diákokkal együtt részt venni egy gokartversenyen. 

 

New Old Car projekt 

 A Young Car Mechanic projekt idén egy új csavarral bővült - az Új Régi Autó projekt. Az ötlet lényege, hogy a verseny résztvevőinek, tanáraiknak, a projektpartnereknek és a szervezőknek az erőfeszítései összefogásával egy második életet adjunk a használt autóknak. 

Az erre kiválasztott autó a 2016-os Hyundai i20 volt, és az összes résztvevő szakember egy sor jelentős fejlesztést végzett az autón - új féktárcsákat és fékbetéteket szereltek be, kicserélték a motor- és váltóolajat, a szíjakat, kicserélték a fényszórókat és az ablaktörlőket. 

"Ez egy kiváló módja annak, hogy gyakorlati értéket teremtsünk az ügyességi verseny során. Ez a munka nem csak a versenyfeladatok értékelő lapjaira kerül, hanem az autó felújítva és feljavítva jótékony célra kerül, és második életét éli!" - zárta a litvániai nemzetközi döntő főszervezője, Andrius Zilenas. 

 

A versenyről 

A Young Car Mechanic nemzetközi döntőjének következő kiadása a horvátországi Zágrábban kerül megrendezésre. Az autóipar új technológiáihoz kapcsolódó modern feladatokra számíthatunk, valamint a tehergépkocsikra vonatkozó feladatokra, amelyek megtartják helyüket a verseny napirendjén. 

A Young Car Mechanic egy fiatal, tehetséges autószerelőknek szóló verseny, amelynek célja a szakma népszerűsítése és a résztvevők gyakorlati és elméleti készségeinek fejlesztése. Idén 460 műszaki iskola több mint 8200 diákja indult a versenyen. A verseny összdíjazása 75 000 euró volt, amelyet a diákok, tanárok és iskolák között osztottak szét. 

A verseny megszervezését olyan neves autóipari vállalatok támogatták, mint a ZF Group, a Bosch, a Schaeffler, a Meyle, a Shell, a Febi, a Continental, az Elring, a Filtron, a Varta, a Valeo, az NRF, a Milwaukee, a Delphi és a MotoRemo. 

 

A versenyről további információkért látogasson el a youngcarmechanic.hu és a youngcarmechanic.com oldalakra.